miercuri, 17 septembrie 2014

Oncidesa (Bapticidium) Hwuluduen Chameleon 'Golden Oriole'

   Oncidesa ... Pare sinonim cu Principesa. Evident cuvintele nu au nicio legătură. Dar pot spune despre această orhidee că are frumuseţea, delicateţea, eleganţa şi exuberanţa unei prinţese exotice.
   Zilele trecute am găsit-o într-unul din supermarketurile pe care le frecventez. Alături de alte orhidee am descoperit-o pe mica prinţesă. Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut-o. Alături de o soră geamănă, stătea cuminte printre alte orhidee la fel de tentante. Mi-am dorit-o din prima clipă în care am văzut-o dar aş fi vrut şi din celelalte. Câte? Toate! Le-aş fi luat pe toate şi le-aş fi dus acasă. Însă de data asta m-am rezumat doar la una singură. Oncidesa. Şi pentru că era pentru prima dată când vedeam o astfel de orhidee, nu ştiam nici măcar cum se numeşte.


   Am ajuns acasă şi primul lucru a fost să caut numele frumoasei prinţese. La o primă vedere, pe fugă, am descoperit că se numeşte Oncidesa, sau vechea denumire Bapticidium, Hwuluduen Chameleon "Golden Oriole". Eram convinsă că este un hibrid obţinut din încrucişarea Oncidium şi Baptistonia. Am săpat mai adânc şi am găsit că hibridizarea s-a făcut între Oncidium Pupukea Sunset şi Gomesa echinata. Bine, dar atunci de ce "Bapticidium"? Foarte simplu. Baptistonia este una şi aceeaşi cu Gomesa. Ambele "echinata". Se pare că din anul 2009, Gomesa este noua denumire clasficată după vechea Baptistonia. Dacă cu Gomesa m-am lămurit, am o neclaritate faţă de Oncidium Pupukea Sunset, pe care îl ştiam drept Miltonidium Pupukea Sunset. Miltonidium rezultat din Miltonia şi Oncidium. Mai nou această denumire a fost reclasificată drept Miltoncidium. Problema pare complicată şi va trebui să mă lămuresc. Pe viitor voi mai căuta informaţii şi voi povesti despre asta cu altă ocazie.
   Ce mi s-a părut interesant la prinţesa mea, este felul în care se deschid florile. Planta are o tijă bogată în ramificaţii. Se pare că ramificaţiile au crescut cumva altfel decât în mod normal. La alte plante şi la orhidee în mod special, o tijă florală ramifică de la bază spre vârf. Apoi florile apar în aceaşi ordine, mai întâi cele de jos, apoi crescător spre vârful tijei.


Dacă priviţi cu atenţie imaginile de mai sus, se observă că ordinea a fost altfel. Vârful tijei este deja încărcat de flori , în timp ce baza încă dezvoltă sau are boboci în diferite stadii. Mi se pare un lucru ciudat şi aş vrea să ştiu de ce întâmplă asta. Dar până atunci va trebui să am răbdare şi să văd cât timp durează florile deja deschise, şi dacă nu cumva voi avea surpriza să rămână spre final o tijă ciudată cu flori în partea de jos şi goală în partea de sus.
    Pseudobulbii şi frunzele acestei orhidee nu sunt foarte diferite de altele. Sigur, cu unele diferenţe faţă de, să spunem Beallara, pseudobulbii au formă uşor alungită, cu burtici proeminente şi frunziş mai sărac. Substratul în care este plantată Oncidesa pare format din fibre subţiri de cocos. Sau cel puţin aşa arată la suprafaţă. Pentru a evita anumite probleme ce pot să apară la sistemul radicular, voi încerca să mut orhideea într-un vas transparent. Cu această ocazie voi putea observa mai bine din ce este compus substratul la interior. Aş vrea ca fibra de cocos să fie doar cu rol estetic, iar în adâncimea ghiveciului să se regăsească scoarţa de pin.


      Aşa cum poate v-aţi dat seama din imagini, sau poate chiar din descrierea părinţilor acestei orhidee(mă refer desigur la plantele hibridizate), florile nu sunt de mari dimensiuni. Undeva la 2,5-3 centimetri, au câteva detalii care le fac irezistibile. Cu siguranţă cel mai vizibil este modelul de labelum. Broderia roşie în contrast cu fustiţa galbenă este completată minunat de marginile albe. Desenul se regăseşte şi pe petale, în timp ce sepala superioară are o pată mai întunecată, abia vizibilă. Iar ca totul să fie complet şi minunat, aşa cum îi stă bine unei prinţese, florile emană un parfum dulce, asemănător cu mierea şi ciocolata.
   Oncidesa va avea parte de tratamentul destinat orhideelor cu pseudobulbi, în special a hibrizilor Oncidium. Sper ca după trecerea florilor să pornească noi creşteri de pseudobulbi şi să devină o plantă mai bogată.

Niciun comentariu :