sâmbătă, 5 martie 2016

Tijele florale ale orhideelor (1)

   Cel mai spectaculos şi aşteptat moment este cel al înfloririi. Cu toţii ştim câtă bucurie şi satisfacţie ne aduce acest moment. Însă pentru asta avem nevoie de răbdare. Cred că noi, iubitorii de orhidee, suntem cei mai răbdători oameni. Şi dacă nu am fost aşa de la început, cu siguranţă orhideele ne predau această lecţie în fiecare zi.
    Orhideele sunt plante care nu înfloresc în câteva zile. Chiar citeam o reclamă la un îngrăşământ pentru stimularea înfloririi , al cărei slogan era "Orhideea ta va înflori imediat." Ei bine, nici pe departe nu s-ar întâmpla aşa. E nevoie de timp, de câteva săptămâni de la apariţia tijei florale şi până la deschiderea primului boboc. În medie cam două luni de zile durează acest proces. În funcţie de specie,  acestă perioadă poate fi mai scurtă sau chiar să depăşească aceste două luni.
     Orhideea Phalaenopsis se încadrează în această perioadă. Tija florală poate să apară în orice loc pe care îl găseşte liber. Fie că apare între frunze, fie în lateralul acestora, sau chiar în mijlocul coletului. Aceasta din urmă este tija terminală. Am scris despre ea. Tija se dezvoltă pe parcursul a două luni, aproximativ. În acest timp poate dezvolta una sau mai multe ramificaţii. De asemenea, pot apărea simultan, sau la diferenţă de zile, mai multe tije florale. Asta depinde de condiţiile pe care i le oferim, dar mai ales de bagajul genetic pe care îl are orhideea. Sunt exemplare care fac o singură tijă la fiecare nouă reînflorire. Iar altele dau un adevărat spectacol floral prin multitudinea de tije şi ramificaţii. Aceste lucruri sunt importante mai mult în momentul când orhideea a reînflorit în condiţiie oferite de noi, şi nu în momentul când o cumpărăm. Atunci putem avea în faţă o orhidee "îndopată" de către producător pentru a fi sigur că planta se va vinde. Sunt nenumărate cazurile când o plantă foarte bogată nu a mai reînflorit la fel de spectaculos.
     La Phalaenopsis tijele florale nu apar niciodată sub cele care au avut deja flori. O nouă tijă va creşte întotdeauna mai sus faţă de precedenta. Dacă din greşeală rupem tija când încă nu s-au format bobocii, în 4-6 săptămâni va apărea alta. E un lucru uimitor pe care îl face orhideea. Ştie că are de dus până la capăt o îndeplinire şi face totul ca acest lucru să se întâmple.
    Cel mai greu în primele zile ale apariţei tijei florale, este să facem diferenţa între ea şi rădăcini. Nu trebuie decât să ţinem cont de câteva elemente. Rădăcina are vârful ascuţit dar uşor rotunjit, de cele mai multe ori este de culoare verde deschis, şi îndreptat în jos. Este lucios şi foarte fragil. Tija în schimb este de culoare verde mai închis, vârful este teşit şi prezintă mici denivelări. Întotdeauna îndreptat în sus. Sau în proporţie de 95%. Identificarea poate fi mai complicată în unele cazuri, motiv pentru care nu putem decât să aşteptăm evoluţia până la momentul când lucrurile devin clare. Atât rădăcinile cât şi tijele florale apar în orice loc pe coletul orhideei. Cu diferenţa că rădăcinile pot să apară şi mai jos.
     Orhideea Phalaenopsis înfloreşte pe toată perioada anului. Totuşi, cele mai bune înfloriri au loc la începutul primăverii, după o perioadă în care planta a beneficiat de diferenţele de temperatură între zi şi noapte. Putem lăsa tijele libere, să crească în jos sau putem să le prindem cu cleştişroi de plastic pe tutori. Dar asta numai în momentul în care tija are peste 10 cm şi numai dacă nu există riscul să o rupem.

    Câteva exemple de tije florale în diferite stadii de dezvoltare :



























    Orhideele cu pseudobulbi produc tije florale în mod diferit. Unele fac câte o singură tijă la un pseudobulb, altele două, de o parte şi de alta a acestuia. Există orhidee ce produc tija florală doar în vârful pseudobulbului. Sunt şi altele peste măsură de harnice.... mă rog... nu ţine de hărnicie, dar ele aşa par în ochiii noştri ... care produc tije florale atât în lateralele psudobulbului, cât şi în vârful acestuia. Exemple în acest sens sunt Beallara Eurostar şi Beallara Peggy Ruth Carpenther Jem. Poate cea mai cunoscută orhidee cu pseudobulbi, care produce tije florale în vârful acestora, este Encyclia cochleata. Creşterea tijelor de la apariţie şi până la deschiderea primului boboc durează în medie între 8 şi 10 săptămâni. Faţă de Phlaenopsis, tijele apar întotdeauna numai între primul, sau al doilea rând de frunze, şi pseudobulb. De regulă bobocii se formează simultan cu creşterea tijei sau apar la un moment dat grupaţi strâns, urmând ca o dată ce tija evoluează ei să se distanţeze. Apariţia tijelor florale devine posibilă când pseudobulbul a ajuns la maturitate. Există însă şi cazuri în care pseudobulbul nu este pe deplin dezvoltat dar tija florală deja se formează. Totuşi pentru ca acest lucru să fie posibil, există o condiţie. Pseudobulbul în sine, neluând în calcul frunzele, să fie bine definit. Şi aici, diferenţele de temperatură între zi şi noapte sunt la fel de importante ca şi la alte specii.
     Ca şi la Phalaenopsis, tijele florale ale orhideelor cu pseudobulbi pot dezvolta una sau mai multe ramificaţii. Dacă la prima, după trecerea florilor şi tăierea vârfului tijei pot apărea noi ramificaţii, la celelelalte acest lucru nu este posibil. De fapt, după ce florile se usucă şi cad tija se degradează destul de repede. Nu am avea cum să mai stimulăm dezvoltarea de noi ramificaţii. Chiar dacă tija ar rămâne verde acest lucru tot ar fi imposibil. Dacă se întâmplă un accident şi rupem o tijă aflată în dezvoltare, o alta nu va mai apărea. Deci mare grijă cu acestea, sunt destul de fragile. O dată ce au crescut mai bine de 10-15 cm le putem prinde cu cleştişori de plastic pe tutori. Sau le putem lăsa libere. De multe ori nici nu este nevoie să fie prinse de tutori. Pe tijele florale ale orhideelor cu pseudobulbi nu se vor dezvolta nicioodată keiki.
Câteva exemple de tije florale la orhideele cu pseudobulbi :
































   Dacă la orhideele cu pseudobulbi tijele florale pot fi îndepărtate după trecerea florilor, la orhideele Phalaenopsis avem şi varianta de a le lăsa pe plantă. Dacă vă doriţi keiki puteţi avea şansa ca aceştia să se dezvolte pe tijele care nu mai au flori. Dacă însă nu vă doriţi acest lucru, puteţi tăia tijele de jos, cât mai aproape de colet.

Un comentariu :

Cristina Oagăn spunea...

Buna seara, va scriu deoarece urmaresc pagina dumneavoastra si ofera cele mai complete informatii despre minunatele orhidee. Am o orhidee care nu a mai inflorit dupa ce am luat-o acum 1 an si jumatate. Si-a pierdur bobocii de cum am adus-o. O tineam in casa si doar frunze noi ii dadeau. Am mutat-o in balcon prin primavara, apoi am observat ca formeaza o mica tija, acum peste 2 luni. Recent am vazut ca ii da o a doua tija. Problema este ca prima tija nu pare sa mai creasca deloc, a ramas la fel ca atunci cand am descoperit-o. I-a dat o frunza mica noua si aceea pare la fel ca nu se dezvolta. Tind sa cred ca este frigul de vina. Balconul e inchis dar cred ca este cam rece pentru ea la vremea asta. Intrebarea mea este daca e indicat sa o mut inapoi in casa. Imi e teama sa o mut deoarece stiu ca sunt pretentioase cu schimbatul locului, mai ales ca va fi o schimbare majora de temperatura si brusca. Presupun ca a fost multumita in balcon din moment ce a dat tije, dar acum cred ca nu ii face bine frigul. Ce ma sfatuiti sa fac?