marți, 2 septembrie 2014

Tija terminală la orhidee

   Tija terminală este mai rar întâlnită, dar cel mai adesea o găsim la orhideele Phalaenopsis. Ea apare in mijlocul frunzelor. Se pare că pierderea cromozomilor este vinovată de acest lucru. Planta nu se va mai dezvolta pentru că nu vor mai putea creste alte frunze. Totuşi, '' terminal'' nu are sensul de ''moarte sigură''.


    Deşi planta nu mai poate creste, nu este neaparăt ca ea sa moară. Cel mai probabil va dezvolta unul sau mai mulţi keiki bazali şi/sau keiki aerieni, dezvoltati pe tija/e. De asemenea, o plantă poate dezvolta mai multe tije terminale. La fel cum se poate întâmpla ca unul dintre keiki să facă si el la rândul lui, cândva, tijă terminală.
    Când apare o tija terminală nu inseamna ca planta este deteriorată sau este o plantă slabă. Nu există nici un indiciu, de asemenea, că este o problemă genetică. Niciun proces biologic de dezvoltare nu este 100% previzibil, mai ales in lumea plantelor, a orhideelor in special. Asta nu înseamnă că ceva este in neregulă.      
Dacă vorbim de exemplu despre Cattleya, acestea au de obicei tije terminale. Diferenţa este că Phalaenopsis este o orhidee monopodială iar Cattleya este sympodială.



   O plantă cu tija terminală nu va mai avea frunze noi dar ea va putea dezvolta alte tije florale normale. Asta insă poate epuiza planta, si dacă nu apar keiki atunci chiar putem fi in pericolul de a o pierde.
Orhideea cu tija terminală nu are nevoie de conditii speciale faţă de o plantă cu tije sau crestere normale. După ce florile au trecut, i se va asigura totuşi o temperatură moderat-caldă pentrut a ajuta apariţia de keiki.
    Orhideea Doritaenopsis cu tija terminală va dezvolta keiki mai repede decât Phalaenopsis. Phalaenopsis va face si ea keiki in cele din urmă, cu condiţia sa fie o planta sănătoasă si puternică.
Cazuri foarte rare de tije terminale s-au intâlnit si la orhideea Vanda.
    În cazul orhideelor cu pseudobulbi, termenul de tijă terminală, iese din discuţie. Totuşi, unii hibrizi pot produce tije florale chiar din vârful pseudobullbilor. Cel mai frecvent am întâlnit asta la Beallara Eurostar. Mai sunt şi alţi hibrizi de Beallara care pot produce tije de acest fel. Însă nu am o statistică prea clară în legătură cu acest lucru. Nu ştiu dacă putem numi aceste tije apărute în vârful pseudobulbilor tije terminale. Ele nu influenţează în nici un fel evoluţia plantei. Noi creşteri de pseudobulbi vor apărea oricum la acest gen de orhidee.
   Nu ştiu dacă sunt de evitat aceste orhidee care prezintă tijă terminală. Personal, doar dacă florile ar avea  ceva anume, m-aş încumeta să cumpăr o astfel de plantă. Sperând că în viitor vor apărea keiki şi astfel voi avea acea plantă sub o formă sau alta.  

Niciun comentariu :