miercuri, 20 aprilie 2016

Îngrijirea frunzelor

    Ne preocupă îngrijirea orhideelor şi facem tot ce putem pentru a avea plante sănătoase şi care să ne bucure cu multe flori. Nu trebuie însă uitat că şi frunzele au nevoie de o atenţie aparte. Nu e nevoie de lucruri sau manevre complicate pentru a avea frunze îngriite şi sănătoase. Cea mai la îndemână metodă de a le curăţa de praf este să le ştergem cu cârpă moale de bumbac, pe care am înmuiat-o în apă călduţă şi apoi am stors-o foarte bine. Dar avem şi alternative.



    De exemplu, eu folosesc un amestec de apă şi lămâie. Nu, nu le prepar o limonadă .. că nu ştiu dacă le-ar plăcea. :) Dar pentru "cosmetică" sigur e bun.Folosesc în cantităţi egale zeamă de lămâie şi apă simplă. Cu acest amestec şterg bine frunzele şi pe o parte, şi pe cealaltă. E foarte bun şi pentru îndepărtarea anumitor depuneri de calciu (din apă) sau substanţe cu care au fost stropite la un moment dat frunzele. Acest amestec conferă un luciu deosebit şi îndepărtează foarte bine şi eventualele ouă ale unor dăunători. În loc de cârpă moale de bumbac (pe care am folosit-o de multe ori) de un timp folosesc dischete demachiante de bumbac. Nu lasă scame şi le pot introduce printre frunze mult mai uşor.
Exemple :
înainte de ştergere

Prima  frunză  nu  este  ştearsă,  a  doua  însă  da.
Diferenţa este evidentă.





şi după :





    Pentru un luciu perfect şi frunze sănătoase, mai putem folosi berea sau chiar laptele. Prima variantă dă rezultate foarte bune şi în combaterea unor dăunători, cu condiţia ca aceştia să nu fi populat întreaga plantă.  Însă are inconvenientul că se menţine mirosul de bere timp îndelungat. Laptele dă şi el un aspect strălucitor frunzelor. Însă atât. În comparaţie cu berea sau lămâia nu are şi alte beneficii. Toate lichidele pe care le veţi folosi, indiferent ce alegeţi, trebuie să fie la temperatura camerei. În comerţ există şi şerveţele speciale pentru ştergerea frunzelor. Dar sunt puţine într-un pachet, iar preţul este destul de mare. În plus sunt pline de chimicale. La fel ca şi Spray-urile pentru plante de apartament, fără flori. Cu cât mai natural, cu atât mai bine.



   Desigur, aceste variante de îngrijire a frunzelor le pot aplica cei care cultivă orhidee în apartament sau spaţii relativ mici. Nu îmi pot imagina că cineva care cultivă orhideele în seră şi are sute de exemplare va sta să şteargă fiecare frunză în parte. Condiţiile din seră sunt oricum diferite de cele din casă, iar depunerea prafului nu este o problemă.
    Pentru exemplificare am ales doar frunze de Phalaenopsis. Însă şi frunzele altor specii pot beneficia de acest tratament, fie că vorbim de Dendrobium, Cattleya, Vanda, Oncidium, etc. Exclus la Ludisia sau cele care au perişori fini pe frunze. 

Niciun comentariu :