marți, 14 octombrie 2014

Orhidee pelorice şi semi pelorice

  Termenul de peloric se traduce din grecescul peloria care înseamnă monstru. Totuşi acest termen asociat cu orhideea nu pare o variantă plăcută. Orhideele pelorice şi semi pelorice prezintă diferite anomalii ale petalelor, lucru ce le face diferite faţă de florile normale. Dar de multe ori florile pelorice sunt mai frumoase, mai interesante şi mai deosebite. Pe mine, cel puţin, florile semi pelorice m-au uimit prin felul în care se deosebesc de cele normale. Dacă ar fi să aleg între două flori identice dar dintre care una este semi pelorică, aş alege fără ezitare a doua variantă. Lucru pe care, de altfel, l-am şi făcut de câteva ori.


   În prima imagine este o orhidee pelorică, gen clopoţel. Petalele sunt strânse lăsând să se vadă foarte puţin din năsucul florii. Rămân în acest stadiu până ce se ofilesc şi cad. Există exemplare de flori pelorice la care cele două petale iau forma labelum-ului. Astfel că floarea chiar pare să aibă trei labelum-uri. Un astfel de exemplu este orhideea din imaginea următoare:


    Deşi sunt spectaculoase, orhideele cu flori pelorice nu mă atrag atât de mult ca cele cu flori semi pelorice. Motiv pentru care am mai multe orhidee semi pelorice.


    Aici, petalele prezintă mici bifurcaţii, o încercare de redare a labelumului, rămas însă sub formă de apendicul. Acesta de cele mai multe ori este de culoare galbenă, exact aşa cum de cele mai multe ori este şi  labelumul. 
Orhideele pelorice şi semi pelorice pot avea flori normale la următoarele înfloriri. Şi asta din cauză că aceste mutaţii nu sunt mereu stabile. Se poate întâmpla ca la o a doua înflorire a unei orhidee semi pelorice, florile să fie normale. Se mai poate întâmpla ca pe aceaşi tijă florală să existe atât flori normale cât şi flori cu mutaţii. De asemenea, nu este exclus ca o floare să prezinte pe de-o parte o petală normală , iar pe cealaltă parte o petală cu bifurcaţie.
Poate şi din acest motiv florile pelorice sau semi pelorice nu pot fi omologate de către cei abilitaţi să facă acest lucru. 

  Un articol interesant pentru cei care vor să cunoască date concrete legate de orhideele pelorice şi semi pelorice poate fi citit aici http://www.nature.com/cr/journal/v15/n8/full/7290334a.html .
Trimiteți un comentariu