joi, 4 septembrie 2014

Cum aleg o orhidee cu pseudobulbi în magazin

   Dacă într-un articol mai vechi spuneam cum se alege o orhidee Phalaenopsis în magazin, acum vă voi povesti cum aleg eu o orhidee cu pseudobulbi. La această categorie intră aşa zisele orhidee Cambria. Nume pe care majoritatea producătorilor îl folosesc pentru Burrageara, Colmanara, Brassia, Miltoniopsis, Beallara, etc. Foarte rar vom întâlni etichete cu numele real al unei plante. Eu personal nu agreez deloc denumirea de Cambria. Dar acum discutăm despre altceva.
   Bun, am ajuns în magazin la raionul de grădină. Printre multe alte plante, aici se găsesc periodic şi orhidee cu pseudobulbi. Cu siguranţă primul lucru care ne atrage, sunt florile. Majoritatea parfumate, pot avea culori şi desene incredibile. Nici mărimea sau forma lor nu trece neobservată. Toate au ceva special, deosebit, ceva ce ne atrage şi ne face să ne hotărâm foarte greu care va fi aleasa. Fie că ne plac cele cu flori mov, sau galbene, sau alte combinaţii, cele cu pistrui sau dunguliţe, floarea nu trebuie să fie singurul criteriu după care ne vom orienta. Mult mai importantă este sănătatea vizibilă a plantei. Am întâlnit de multe ori în magazine, persoane care nu dădeau absolut nicio importanţă plantei în ansamblu, ci doar frumuseţii florilor. De câteva ori am îndrăznit să mă bag în seamă :) şi să încerc să îndrum acele persoane. Foarte multe au fost receptive şi mi-au mulţumit, recunoscând că au cunoştinţe minime, şi că sfatul meu le-a dat o altă perspectivă. Cu alte persoane am avut discuţii lungi şi plăcute despre orhidee. Spre bucuria mea, cele care nu au apreciat au fost foarte puţine.
   Am ales în final o orhidee şi vrem să o cumpărăm. E foarte frumoasă, ca toate suratele ei. Nu, acum nu o punem în coş. Acum ne asigurăm că planta aleasă este sănătoasă, are potenţial şi nu duce cu ea povara unor musafiri nepoftiţi. Dăunătorii. Care chiar pot să fie o mare povară. Indiferent de forma şi mărimea pseudobulbilor, aceştia trebuie să fie cât mai uniformi. Fără zbârcituri sau riduri :), suprafaţa lor trebuie să fie cât mai netedă, să "plesnească" de sănătate. Nu trebuie să existe găuri, tăieturi mecanice sau pete de orice culoare. Pseudobulbii sănătoşi au culoarea uniformă, indiferent de nuanţa de verde, şi o strălucire anume.


      Frunzele orhideelor cu pseudobulbi ne pot spune câteva lucruri despre plante. În primul rând dacă au aşa zisele pliuri "acordeon" înseamnă că orhideea ori a suferit de sete, ori sistemul radicular este compromis. Compromis, adică există rădăcini putrezite. Iar rădăcinile putrezite nu pot alimenta planta corespunzător. Dacă doar a suferit de sete, problema este cea mai mică. Deşi presupunând că vrem să cumpărăm acea plantă, după ce o vom rehidrata, frunzele care prezintă astfel de pliuri nu-şi vor mai reveni la forma normală.   La fel ca şi la pseudobulbi, frunzele nu trebuie să prezinte pete suspecte, indiferent de culoarea acestora. De asemenea, orice gaură existentă poate fi un semnal de alarmă. În general găurile, chiar dacă sunt uniforme, pot proveni de la melci. Semn că orhideea este populată de aceşti indivizi. Chiar dacă nu-i vedem, cel mai probabil ei există. Dacă frunzele de la baza pseudobulbilor au o tentă gălbuie, nu trebuie să ne îngrijoreze. Cu atât mai mult că vorbim de primul rând de frunze mici care îmbracă pseudobulbii, cât şi dacă pseudobulbii respectivi au avut sau au tije florale.
    Nu, asta nu e tot şi încă nu punem orhideea în coşul de cumpărături. Încercăm să ne uităm la frunze în lumină. Magazinele au lumină bună deci nu va fi o problemă. Dacă în lumină observăm mici puncte transparente, altfel invizibile, poate fi un semn că pe acea plantă există dăunători. Cel mai adesea păianjenul roşu este responsabil. El nu se vede cu ochiul liber, dar urmele lăsate, da. Orice firicel de pânză de păianjen trebuie să ne pună în gardă. Nu trebui uitat nici aşa zisul "lânos". Un dăunător foarte periculos care populează plantele, indiferent de specie. Dacă observaţi mici ghemotoace albe şi pufoase, înseamnă că aţi dat de intrus. Poate fi câte un exemplar solitar sau pot fi grupaţi mai mulţi pe anumite părţi ale plantelor. Florile le plac foarte mult, aşa că acolo îi puteţi observa cel mai uşor. Asta doar dacă există.
    Acum ne putem concentra şi asupra florilor. Cum spuneam, locul preferat al lânoşilor. De asemenea, petalele şi sepalele trebuie să fie uniforme. Dacă pe flori există mici puncte negre, putem suspecta planta respectivă de o infecţie tip botrytis. Aceasta este o boală fungică şi nu avem de ce să o ducem acasă.
    Poate cel mai important lucru este verificarea rădăcinilor. Dacă la Phalaenopsis acest lucru ne este facil datorită ghivecelor transparente, la orhideele cu pseudobulbi acest lucru este aproape imposibil. Aproape. Pentru că ghivecele sunt opace, nu putem vedea nimic prin ele. Eu procedez aşa: apăs cu degetele pe toată suprafaţa ghiveciului astfel încât interiorul să se depărteze puţin de pereţii vasului. Apoi la fel de uşor ridic planta cu tot cu substrat . Nu mult, doar câţiva centimetri. Nu o scot de tot din ghiveci. În acei câţiva centimetri pot observa rădăcinile. Ele trebuie să fie de culoare deschisă , galben verzui, sau galben spre maro foarte deschis, cu vârfuri verzi. Galben spre maro sau maro închis înseamnă deja probleme. Fire de rădăcini uscate sau rupte din loc în loc nu sunt de dorit. Foarte mare atenţie la umiditatea din ghiveci. Dacă orhideea este într-un substrat saturat de apă, e mai bine să o lăsăm în magazin. În cele mai multe cazuri rădăcinile sunt total compromise.
    Bun, am verificat pseudobulbii, frunzele, florile şi rădăcinile. Totul este în regulă. Abia acum putem pune orhideea în coşul de cumpărături. Pe piaţa din România preţul orhideelor variază în funcţie de producător, importator, distribuitor şi uneori de perioadă. Sărbătorile Religioase pot infuenţa preţul orhideelor. Un importator poate fi şi distribuitor, aşa încât preţul poate fi unul bun. Putem găsi orhidee cu pseudobulbi la preţuri începând cu 20 de lei, şi ajungând la 100 de lei. O medie însă aş putea spune că se situează la valoarea de 35 de lei. Dacă e mult sau puţin, asta depinde de fiecare în parte.

Niciun comentariu :