vineri, 22 august 2014

Evoluţie Dendrobium nobile

  Am observat că subiectul  "Dendrobium nobile" este unul foarte căutat pe blogul meu. Ceea ce mă bucură şi mă determină să revin cu o nouă actualizare.
  Aşa cum am mai scris şi în primul articol despre această specie de orhidee, experienţa mea este destul de redusă, având de puţin timp în colecţie trei exemplare. Azi am să scriu despre evoluţia acestora, din februarie şi până acum.
   Primul la examinare şi raport :) este Comet King "Akatsuki" . Unul dintre cele mai frumoase exemplare, cu flori colorate şi parfum plăcut. S-a dezvoltat frumos, tulpini, frunze şi rădăcini au crescut într-o armonie perfectă. Pseudobulbul cel mai vechi a pierdut frunze dar rămâne deocamdată pe poziţia de sursă de hrană pentru cei tineri. Deşi aceştia sunt bine dezvoltaţi, cu rădăcini puternice, nu e momentul încă să-l îndepărtez. Probabil după înflorire şi când acesta îşi va fi pierdut mare parte din volum, atunci va trebui să îl elimin. Pe Comet King l-am udat o dată la 5-7 zile, în funcţie de cum au fost temperaturile de afară. Stă pe pervaz şi beneficiază de lumină foarte bună şi o circulaţie a aerului mai mult decât perfectă. Cu umiditatea stăm mai prost dar pentru că au fost şi multe ploi, nu a suferit din această cauză. Îngrăşământ i-am administrat constant, ştiind că are nevoie de resurse pentru a se dezvolta cât mai bine până la momentul în care va trebui să intre în perioada de repaos şi apoi să înflorească. Astăzi, Comet King se prezintă aşa:







   Lucrul de care mă temeam, şi mă tem încă, cel mai mult este apariţia micilor keiki pe tulpini. Acest lucru, din fericire, încă nu s-a întâmplat. Dacă voi rata perioada de repaos şi planta va fi udată şi hrănită normal, atunci am toate şansele ca cei mici să apară cocoţaţi cine ştie pe unde. Dar eu cred că voi fi în stare să evit acest lucru. Pentru mine, keiki nu pot să apară decât la baza plantei.
   Mergem mai departe şi vă povestesc despre un Dendrobium încă neidetificat. Ştiu sigur că florile sunt albe iar în mijloc au o pată de culoare mov. Sper să înflorească şi să-l pot identifica corect. El este mezinul. Are dimensiuni cu mult mai reduse decât ceilalţi doi. Probabil asta este mărimea lui, nu creşte foarte înalt, aşa cum de exemplu a crescut Comet King. Cu tot cu ghiveci măsoară 20 cm, faţă de C. K. care are puţin peste 55cm. Aş putea spune că este un mini dendrobium, deşi nu ştiu dacă există aşa ceva. El a fost udat mult mai des deoarece ghiveciul fiind mai mic, substratul se usca mult mai repede. Rădăcinile s-au dezvoltat foarte bine, la fel şi noile tulpini. Pseudobulbii mai vechi nu au pierdut frunze. Mă gândesc că pe ei este posibil să mai apară un rând de flori. Mezinul stă în balcon alături de majoritatea orhideelor mele. Lumina este bună, la fel şi circulaţia aerului şi umiditate. Aceasta din urmă este asigurată de umidificatorul care funcţionează pe toată durata zilei. Acesta este Den. cel Mic. :) :





   Nici aici nu a fost problema micilor keiki. Şi sper să nu fie nici în continuare.
   A treilea Dendrobium nobile este de fapt primul ajuns dintre cei trei. Acum câteva săptămâni a avut o "aventură" periculoasă. Se afla pe pervazul din afara balconului, când un vânt pornit din senin l-a aruncat de acolo direct pe cimentul de jos. Ghiveciul s-a spart dar Dendro, în afară de o sperietură, nu a păţit nimic grav. Spun sperietură pentru că era puţin cam ciufulit dar încă pe picioarele lui. Nu s-au rupt decât puţine frunze, tulpinile şi rădăcinile nu au avut nimic. El arată oricum mai ciufulit, are creşteri noi pe care încă nu le-am sprijinit de tutori, şi creşteri mai vechi care din cauza bătrâneţii nu mai stau cum trebuie. Nici frunzele nu sunt ca la ceilalţi doi. Aici cresc cumva încreţite, ca mai apoi, pe măsură ce cresc, să se îndrepte. Rădăcinile cred că îşi fac treaba şi hrănesc planta cum trebuie. Şi aici sunt multe tulpini bătrâne care vor trebui eliminate la un moment dat. Acest Dendrobium a primit apă şi îngrăşământ la fel ca şi ceilalţi doi. Doar şi el are nevoie de resurse pentru perioada următoare. Stă tot în balcon, coleg de bancă cu mezinul. Şi , evident, are aceleaşi condiţii. Lumină, umiditate şi circulaţia aerului cât mai bune. La şedinţa foto de azi, Ciufulici era aşa:








Peste câteva săptămâni va începe perioada de repaos. Udare se va reduce, fertilizare se va opri, iar plantele vor avea nevoie de diferenţele de temperatură zi-noapte necesare stimulării apariţiei florilor. Abia când bobocii vor fi vizibili cât mai bine, se va relua udarea frecventă.       
Sper ca următorul articol să fie şi cu imagini ale mult aşteptatelor flori.     


Edit: Citeşte şi http://orchidsbymikaela.blogspot.ro/2015/01/dendrobium-nobile-reinflorire.html















Niciun comentariu :