sâmbătă, 5 iulie 2014

Un îngeraş de floare .... Vanda(Ascocenda) Princess Mikasa"White Angel"

  Cea mai mare bucurie pentru un pasionat de flori este atunci când florile din colecţia sa înfloresc. Bucuria începe însă din momentul când se întrezăreşte timid primul mugure. La orhidee emoţia este mai mare şi mai frumoasă. Apare primul vârf de tijă, primul bobocel format şi apoi prima floare deschisă. Dar fericirea vine când vezi toate florile cum îţi zâmbesc. Eu le alint cu mângâieri uşoare şi le mulţumesc pentru emoţia trăită.
   Zilele acestea, emoţia am trăit-o alături de o orhidee primită în luna mai. Ştiam că este harnică dar nu mi-am imaginat că mă va bucura cu flori atât de curând. Vanda Princess Mikasa Blue are acum o surioară de toată frumuseţea. "White Angel" te cucereşte prin delicateţe şi simplitate.


   Poate că florile albe nu au personalitate. Nimic deosebit. Este drept, lipseşte acel "ceva" pe care îl au alte flori. Fie că au diverse nuanţe împletite în petale, fie că picături de culoare dansează  pe sepale. Dar cum poate ea, o floare albă de orhidee să fie mai prejos chiar şi aşa? Are fineţea pe care doar ea o poate avea. Are puritatea pe care doar ea o poate purta. O orhidee cu flori albe este ceva ce nu ar trebui să lipsească din nicio colecţie de flori.
   "White Angel", cu florile deschise recent, are nuanţe delicate de verde crud şi galben pal, nuanţe care în timp se vor pierde. Va rămâne cu picătura de roşu, aşezată exact în "guriţă". Va fi frumoasă şi va fi delicată până în ultima zi.


   De când a ajuns la mine, nu a avut nicio zi de odihnă. A făcut rădăcini lungi, unele mai subţiri, altele groase; a mai crescut o frunză mică, iar pe alta a făcut-o mare. A pornit o tijă florală şi a muncit pentru fiecare din cei şapte bobocei, să crească mari şi sănătoşi. Iar azi, cred că şi ea este mândră de florile ei frumoase. Mie aşa mi se pare. O simt că e fericită şi sunt şi eu la fel. Cum aş putea să nu fiu?
  Pentru că este vară, o ud doar prin imersie zilnic. Baia durează cel puţin 30 de minute. Deşi mai demult citisem undeva că unei orhidee vanda îi sunt suficiente 8 minute de stat în apă, eu cred că nu o deranjează să stea mai mult. De fapt, acelaşi regim îl au toate cele patru vande pe care le am. Şi nici una nu a făcut reclamaţie până azi. Sora Îngeraşului, Kulwadee şi necunoscuta se simt foarte bine. Primele două au fost înflorite recent, iar acum după ce florile s-au uscat, deja sunt ocupate cu noi rădăcini şi frunze.


  Dacă îi va merge bine şi în continuare, "White Angel" va face flori din nou. Şi asta nu la anul viitor ci poate chiar până la sfârşitul acestuia. Dar eu cred că noi două ne-am împrietenit deja, şi asta se vede. 

Niciun comentariu :