joi, 10 martie 2016

Tijele florale ale orhideelor (2)

     V-am împărtăşit din "secetele" tijelor florale care apar la Phalaenopsis şi la orhideele cu pseudobulbi. În continuare am să vă povestesc despre tijele florale ale orhideei Vanda. Lucruri pe care le-am observat de-a lungul anilor, lucruri pe care, de fapt, mi le-au dezvăluit chiar orhideele.
   

     Una dintre orhideele cele mai frumoase şi mai spectaculoase este Vanda. Interesantă din punct de vedere al cultivării şi îngrijirii, Vanda ne încântă privirea şi prin aspectul deosebit al florilor. Recunosc că şi această orhidee a fost la un moment dat ceva la care nici nu puteam îndrăzni să visez. E drept că atunci eram la început şi încă învăţam despre cum trebuie îngrijite orhideele mai facile. Mi se părea că Vanda este ... departe.
     Primele semne de viitoare tijă florală le dau rădăcinile. Dacă floarea Vandei este de culoare mai închisă, atunci vârfurile celor mai tinere rădăcini se colorează. De exemplu, la Vanda mea cu flori roşii, vârful rădăcinilor se colorează în grena. La fel se întâmplă şi la cea cu flori pistruiate. Vandele cu flori deschise la culoare au rădăcinile cam în acelaşi ton, deci e greu de semnalat ceva. Iar Vandele cu flori albe nici nu au nevoie să semnaleze în vreun fel, pentru că ele oricum înfloresc cel mai des. Nici nu e nevoie să cauţi
semnele. :) Dacă rădăcinile nu prezintă nimic relevant în acest sens, atunci putem observa frunzele. După cum cred că aţi văzut deja, frunzele orhideelor Vanda sunt perfect aliniate. Nici una nu îndrăzneşte să crească mai într-o parte decât restul. Tijele se dezvoltă întotdeauna dintre frunze. Niciodată nu apar în altă parte a coletului. Se pot dezvolta la fiecare pereche de frunze sau la interval de două sau chiar trei "etaje". În momentul în care orhideea se pregăteşte să dezvolte tijă florală, frunzele se distanţează, parcă vrând să-i facă loc. Totuşi acest lucru nu este vizibil întotdeauna. Iar dacă nu ne cunoaştem foarte bine orhideea, nici nu-l putem "citi".
     Tija florală a Vandei se dezvoltă timp de o lună şi o săptămână. Sau o zi -două mai mult. Atât de exact? Da. Am urmărit de fiecare dată, şi nu s-a întâmplat să dureze mai mult. Este un lucru bun, pentru că nu trebuie să aşteptăm cu săptămânile să vedem prima floare. O tijă poate dezvolta între 6 şi 12 flori. Sunt cazuri în care pot fi şi mai puţine flori. Asta ţine de sănătatea/starea plantei, de vârstă sau de condiţiile oferite. Bobocii se formează de timpuriu dar se evidenţiază abia când tija este destul de lungă, şi a trecut jumătate din perioada de dezvoltare. Există cazuri în care aceasta poate ramifica, dar sunt destul de rare. Personal, am văzut o astfel de tijă o singură dată. Ramificaţia era destul de mică şi nu avea multe flori.
    Dacă din greşeală rupem o tijă, sau din diferite motive aceasta nu se mai dezvoltă şi moare, într-un timp relativ scurt de o lună şi jumătate aproximativ, orhideea va dezvolta o alta. Aceasta poate creşte mai sus sau exact în locul unde a fost cea iniţială. Niciodată mai jos. Toate tijele florale noi cresc întotdeauna ascendent.
    De câte ori înfloreşte Vanda? Aş spune .. de câte ori vrea ea. :) La mine, recordul a fost de 3 înfloriri pe an. Cele albe înfloresc cel mai des. Altele doar o dată pe an. Vanda nu are nevoie de diferenţe mari de temperatură zi-noapte. Şi nici de perioade de repaus. Pentru înflorire cea mai importantă este lumina. Cât mai multă. Şi un lucru la fel de important este acela ca atunci când orhideea are tijă florală să nu schimbăm nimic din obiceiurile de îngrijire, şi nici locul de amplasare. După trecerea florilor tija se taie. Nu există varianta de a tăia doar vârful şi de a aştepta să dezvolte o ramificaţie. Dacă orhideea este sănătoasă, primeşte apă, îngrăşământ, are lumină, umiditate şi .... multă dragoste, atunci nu vă rămâne decât să urmăriţi semnele.



Niciun comentariu :