marți, 15 iulie 2014

Cine este Mark?

  Mark este de fapt ... Mini Mark. Una dintre cele mai delicate exemplare de Phalaenopsis. Când mai avem timp de o mică discuţie nici nu ştiu cum să-i spun .... el sau ea? :) Dar important este că ne înţelegem, iar discuţiile sunt plăcute. Nu am ce să-i reproşez .... lui Mark. Este cuminte, poate puţin cam leneş dar ne-am obişnuit. Eu cu încetineala lui, el cu nerăbdarea mea. Acum ştiu că nu înfloreşte decât o singură dată pe an. În rest e preocupat/ă  de frunze şi rădăcini. În acelaşi ritm în care ar putea face invidios chiar şi un melc. Dar atâta timp cât are o dezvoltare frumoasă, nici nu mai contează ritmul.



    Mini Mark nu este o plantă mare. Era lesne de bănuit, altfel ar fi fost Maxi Mark :).Nu doar florile sunt de dimensiuni reduse ci şi frunzele. Acestea se pot încadra în categoria midi. Nu au aceea arcuire pe care o au în general frunzele orhideelor Phalaenopsis. Sunt mai ferme şi destul de dure. Culoarea este mai închisă, un verde întunecat dar strălucitor.


  Tija creşte destul de înaltă şi poate ramifica de la mai multe noduri. La mine nu s-a întâmplat încă, poate planta e prea tânără sau i-a lipsit ceva. De asemenea, Mini Mark are o predispoziţie spre producerea de keiki. Nici asta nu am văzut încă, dar nu-i timpul pierdut. Probabil există undeva o explicaţie. Nu o să o caut, doar o să aştept.
   Rădăcinile sunt şi ele puţin ieşite din tipar. Deşi sunt foarte viguroase, spre vârf ele se aplatizează cumva. Nu-şi pierd textura, doar forma. Nu au nici acea fineţe la suprafată, velamenul fiind mai grosolan, denivelat ..dacă pot spune aşa. Rezervele de umiditate din interiorul ghiveciului nu se pierd după 5-7 zile, fiind nevoie de udare poate şi la 10-12 zile. Substratul a fost schimbat o dată, dar cu toate astea umiditatea se meţine timp mai mult.


 

   Florile sunt mici, undeva spre 2,5cm, parfumate discret la anumite ore din zi. Forma diferă şi ea, labelumul este lipsit de mustăcioare, iar culoarea focului este punctul forte. Stropii de culoare de pe sepale şi petale întregesc farmecul pe care îl are această orhidee. Nu mi-o pot imagina fără ei.
   La fel de încrezut ca şi în ceilalţi doi ani, Mark a înflorit anul acesta mai târziu. Perioada de înflorire este în general primăvara, dar cum aş putea să spun că nu-mi place un Mark înflorit în toiul verii? Să vedem ce se va întâmpla în continuare, dacă vom avea şi keiki sau ... orice altă noutate. Sper să meargă bine în continuare pentru că este o orhidee mai dificil de găsit. Nu imposibil dar mai greu.



Niciun comentariu :