sâmbătă, 1 martie 2014

Calendar de primăvară

MARTIE

Inceputul primaverii este caracterizat prin noi cresteri ale plantelor.Punctele cheie sunt udarea regulata ,fertilizarea si lumina adecvate.
Nevoia orhideelor de nutrienti in luna martie este foarte mare, astfel incat fertilizarea se va face cel putin o data la 3-4 saptamani. Fertilizatorul va fi unul adaptat cerintelor orhideelor si nu altor plante.Acesta din urma are o compozitie diferita de nutrienti ,de asemeni si dozarea este alta ,mai mult decat au nevoie orhideele.Chiar si o singura administrare poate fi periculoasa pt o planta sanatoasa si o poate deteriora .Radacinile orhideelor sunt sensibile mai ales la sarurile de potasiu si fosfor iar o prea mare concentratie le poate usca sau pot deveni lipicioase.In orice caz ,acestea nu-si mai pot indeplini functiile normale ,adica transportul apei catre planta. Fara apa frunzele incep sa se zbarceasca si apoi mor .
Pana la sfarsitul lunii noile cresteri au timp sa ajunga la cca.5 cm in dimensiune si incep sa-si construiasca noile radacini. Acesta este momentul perfect pentru replantare .
Dupa o iarna relativ intunecata orhideele nu sunt pregatite pt o lumina mai intensa. Treptat se va creste si intensitatea luminii si temperatura mediului ambiental .Nu trebuie uitata nici umiditatea atmosferica pentru a preveni uscarea radacinilor si aparitia daunatorilor,in special paianjenul rosu.
Daca plantele au multe cresteri si se doreste divizarea ,nu trebuie uitat ca puii trebuie sa aiba radacini proprii de 3-5 cm lungime.

Orhidee de temperatura scazuta :10-14 ° C
Orhidee de temperatura moderata :16-20 ° C
Orhidee de temperatura ridicata :20-25 ° C.



APRILIE

Aceasta luna de primavara simbolizeaza inflorirea multor specii de orhidee. Daca unele sunt in plin proces de inflorire, altele sunt in stadiul de crestere intensiva , inclusiv producere de noi radacini. Acesta este inca un moment bun pentru a replanta orhideele, in special cele care stau de doi ani sau mai mult in acelasi substrat. Orhideele care trebuiesc transplantate este bine sa aiba cresteri noi care au ajuns la 5 cm in dimensiune si pregatesc radacini noi. Daca noile cresteri au mai mult de 5 cm in momentul transplantarii perioada de adaptare va fi mai mare si impactul asupra infloririi va fi unul negativ.
Cu o zi inante de replantare planta va fi udata foarte bine. Asta pentru ca la momentul replantarii posibil sa fie efectuate taieri de radacini si atunci planta nu va putea fi udata cateva zile, fiind nevoie de o perioada in care ranile sa se cicatrizeze.
Pentru a creste umiditatea, multe plante pot incepe a fi pulverizate insa numai in prima parte a zilei. Pana seara apa se evapora si asa plantele sunt in siguranta. Totusi, dupa lasarea serii se mai poate verifica daca nu a ramas apa intre frunze sau acolo unde frunzele se imbina cu tulpina. Daca este nevoie se poate folosi un prosop de hartie sau un material absorbant.
In cazul in care pe frunze apar pete albe inseamna ca acolo sunt '' depozite'' de calciu. Apa nu este potrivita, fiind prea dura. Se pot elimina prin frecarea cu suc de lamaie sau bere, in raport 1:1.
Sensibile la lumina soarelui, orhideele trebuie ferite de razele directe si caldura de la amiaza.
Fertilizarea se poate face acum in felul urmator: 1/2 sau 1/4 din doza indicata de producator. Se va folosi doar ingrasamant special pentru orhidee si nu unul universal.

Orhideele de temperatura scazuta: 8-12 ° C;
Orhideele temperatura moderata: 15-18 ° C;
Orhideele temperatura ridicata: 18-24 ° C.



MAI

Este sfarsitul primaverii si afara este destul de cald. Puteti duce orhideele in aer liber in conditii de siguranta alegand o gradina sau un balcon deschis. Locul ales trebuie sa fie protejat de vant puternic, ploaie sau lumina directa a soarelui. S-a demonstrat ca plantele care cresc in aer liber sunt mai puternice si inflorirea este mai bogata.
Specii care se dezvolta bine in aer liber:
Miltoniopsis, dupa ce a primit caldura din apartament si apoi a fost plasata in aer liber, va fi stimulata sa infloreasca sau sa dezvolte noi pseudobulbi. Se va tine cont de temperatura nocturna care nu trebuie sa scada sub 7-10 grade Celsius. Altfel, orhideea va sta afara doar pe timpul zilei.
Cattleya, Dendrobium si altele similare, in cazul in care au ajuns la un punct in care incepe perioada de repaus. Daca noile cresteri sunt in faza de inceput, scoaterea in aer liber le va face mai mult rau decat bine, deoarece va intarzia cresterea si dezvoltarea acestora.
Cymbidium, se poate scoate in aer liber indiferent de temperatura nocturna. Poate este singura orhidee la care nu se va tine cont de faza de dezvoltare. Doar asa se va stimula o noua inflorire.
Phalaenopsis, nu are nevoie neaparat de aceasta trecere in aer liber. Doar plantele care traiesc in spatii prea incalzite pot fi aduse afara si cele care nu infloresc in conditii normale. Totusi, aceasta nu este cauza principala a intarzierii infloriri ci mai degraba plasarea plantei intr-un loc mai intunecat. Daca planta este sanatoasa si totusi nu infloreste, plasarea ei in balcon la o temperatura nocturna de 16 grade Celsius, timp de 10-14 zile va stimula fara intarziere aparitia de tije florale.
Trecerea plantelor in aer liber nu este totusi ferita de pericole. Cel mai important este intensitatea luminii. Dupa lunile de iarna cand lumina a fost mai redusa, orhideele trebuie obisnuite treptat cu lumina de vara. Altfel, neavand timp sa se adapteze frunzele plantelor se vor arde. Soarele amiezii de Sud si Vest trebuie sa gaseasca orhideele dupa o perdea sau la umbra altor plante.
Lumina care a crescut in intensitate stimuleaza noile cresteri. Cresterea de noi frunze si pseudobulbi este mai evidenta in aceasta perioada. Acum se ridica o noua problema: nevoia de mai multa apa. Pe timpul iernii plantele au fost udate probabil si la interval de 10-20 zile. Acum lucrurile se schimba. Cresterile active consuma mai multa apa si substratul se usuca mai repede. Acum se va uda la 5-6 zile, maxim 10 pt unele plante.
Luna Mai este ultima in care se mai pot face transplantari fara ca plantele sa sufere.

Orhidee temperatura scazuta: 11-14 ° C;
Orhidee temperatură moderată: 18-21 ° C;
Orhidee temperatura ridicata: 20-25 ° C. 

Niciun comentariu :