marți, 26 noiembrie 2013

Ce găsim în magazine

 
  

 Piaţa orhideelor în România este una destul de mică. Deşi sunt multe magazine care le comercializează nu se poate vorbi de o piaţă de desfacere puternică. Diversitatea cam lipseşte şi ea. Predomină orhideea phalaenopsis, vândută în orice perioadă a anului, într-o gamă mai mult sau mai puţin variată. Apoi sunt orhideele Vanda, care în ultimul timp par să câştige tot mai mult teren. Uneori la preţuri exagerate, alteori la preţuri bune, Vanda este o orhidee pe care puţini se încumetă să o cumpere. Doar cunoscători pot aprecia un exemplar sau altul şi raportul dintre plantă şi preţ.



  O altă orhidee destul de des întâlnită este Dendrobium-Phalaenopsis. Şi în cazul ei, diversitatea culorilor este una destul de mare. Dendrobium nobile a intrat anul acesta în forţă, regăsindu-se în magazine într-o mare diversitate de culori. De la albul pur şi parfumat la nuanţe de galben, roz şi violet. Nu mică mi-a fost uimirea şi pot spune şi mâhnirea, când am găsit la un raion al unui mare magazin orhideea dendrobium albastră.



  La fel ca şi multe orhidee phalaenopsis, culoarea nu era naturală. Plantele sunt injectate cu un fel de cerneală, mizându-se pe faptul că sunt mai atractive poate sau pentru alt motiv care îmi scapă. Culmea este că am întâlnit reacţii de genul: '' ce frumoasă este, deosebită, ...''. Nu, nu sunt nici frumoase, nici deosebite. Poate doar pentru cei care nu cunosc sau cei care pur şi simplu ignoră acest fapt. Mai grav este că acest fenomen a luat amploare. Au început să apară mai multe culori de cerneală. Dar bietele orhidee nu suferă doar din cauza asta. Ce spuneţi de imaginea de mai jos?


  O altă  metodă de a atrage clienţii. O altă metodă prin care se pierde adevărata frumuseţe a unei flori. Poate orhideea să stea în calea dezvoltării comerţului? Sigur că nu! Şi atunci să facem tot ce ne trece prin minte. Injectăm substanţe, dăm cu spray, poate ar fi o idee bună să lipim şi ceva pe flori, poate nişte abţibilduri sau nişte pietricele sclipitoare, ori poate când cumpărăm planta primim şi ceva accesorii chicioase cu care să o ''înfrumuseţăm''. De acum mă aştept la orice. Dar e trist. Ca pasionat, iubitor sau cum vreţi să spuneţi, al acestor minuni ale naturii, toate astea mă întristează. Şi mă înfurie în egală măsură.
  Acum câţiva ani, varietatea era mai mare. 


 Acest Paphiopedilum a fost văzut ultima dată în magazine în urmă cu vreo doi ani. El şi alţii în culori variate de la alb şi verde la grena foarte închis, au fost uitaţi de către comercianţi. Acum, cel mai des întâlnit este un hibrid cu flori mari, apreciat de altfel şi el de către cunoscători. Recent am văzut pe piaţă şi exemplare cu flori verzi, uimitoare atât prin flori cât şi prin frumuseşea frunzelor pestriţe.


  Des întâlnită prin magazine este şi orhideea Miltoniopsis. Variată oferta şi la preţuri prietenoase. Păcat că angajaţii din marile magazine nu sunt la fel de pritenoşi. Dacă orhideea stă mai multe zile în magazin există riscul să o cumperi cu rădăcinile putrezite. Şi apoi trebuie să te lupţi să o readuci la viaţă. Vorbind de Miltoniopsis, acesta este cel mai greu lucru şi de multe ori sortit eşecului.
  În plin sezon acum este orhideea Cymbidium. 


  Uşor de găsit în această perioadă, intr-o gamă largă de culori, Cymbidium este în mai toate magazinele care comercializează flori, orhidee în special.
  Ocazional, aş putea spune, se găsesc la vânzare orhidee cu pseudobulbi. Colmanara, Brassia, Burrageara, Miltonidium, Oncidium şi multe altele apar în magazine doar în anumite perioade ale anului, determinate de anumite sărbători religioase sau cu alte ocazii. O astfel de altă ocazie erau Expoziţiile organizate de anumite lanţuri de magazine. În perioada noiembrie-decembrie se organizau Expoziţiile de Orhidee unde puteai vedea şi cumpăra orhidee uimitoare. De la an la an aceste Expoziţii au fost tot mai sărace în exponate, iar de doi ani nici nu se mai organizează. Anul acesta a fost o astfel de aşa zisă Expoziţie, dar care nu a fost nici măcar la jumătate din ceea ce a fost căndva.
  Sper ca în timp orhideele să fie o atracţie cât mai mare, să găsim şi în România diversitate de specii iar comercianţii să respecte mai mult plantele. Într-o postarea viitoare voi povesti despre grija acordată de aceştia plantelor şi cum se vând orhideele în magazinele de la noi din ţară.



Niciun comentariu :