duminică, 27 septembrie 2015

Dendrobium phalaenopsis Sankol Blue

   Una dintre cele mai cunoscute orhidee este Dendrobium phalaenopsis, cunoscută şi sub denumirea de Dendrobium bigibbum. O orhidee elegantă, potrivită pentru începători datorită modului facil de îngrijire. Nu presupune metode aparte de creştere şi dezvoltare a florilor aşa cum se întâmplă cu Dendrobium nobile. Deşi sunt plante oarecum asemănătoare ca aspect al pseudobulbilor, inflorescenţele fac diferenţa. Dacă la Den nobile florile apar pe tulpină sub formă de buchet, la Den phalaenopsis acestea sunt crescute pe tije ce aduc aminte de phalaenopsis.
   În ultimii ani Den phalaenopsis a fost intens hibridizată, având acum o paletă foarte largă de culori şi combinaţii de nuanţe. De la florile albe, la roz, lila, cyclam, roşu, mov, grena închis şi până la nenumărate combinaţii ale acestora.Cea mai cunoscută orhidee folosită la aranjamente sau buchete florale este Den phalaenopsis Sonia. Într-o combinaţie de alb şi cyclam aprins, Sonia este cea mai întâlnită orhidee din florării.

Den. Phalaenopsis Sonia
Sursa: http://www.orchidboard.com/community/dendrobium-alliance
   De câteva zile am şi eu un exemplar de Dendrobium phalaenopsis. Culoarea florilor a fost criteriul principal. Deşi am tot amânat momentul, văzând că şi după o săptămână orhideea era tot în acelaşi loc în magazin, am cedat şi am luat-o acasă. Nu sunt chiar fan al acestei specii, dar cum spuneam... culoarea şi reducerea enormă de preţ, au fost factorii determinanţi.
    Dendrobium phalaenopsis Sankol Blue nu necesită îngrijire deosebită faţă de alte exemplare Den phalaenopsis. În fond diferă doar culoarea florilor. Am întâlnit persoane care credeau că orhidee din aceaşi specie dar cu nume diferite.. au nevoi diferite. Dacă sunt identice ca specie, atunci vor îngijite la fel, indiferent de numele pe care îl poartă. Că este Sonia, Polar Fire sau Sankol Blue, nu are nicio relevanţă. Condiţiile sunt aceleaşi.


   Dendrobium phalaenopsis nu pune probleme în îngrijire, astfel că umiditatea, temperatura şi lumina necesare sunt destul de permisive. Umiditatea necesară se situează la valori 50-60%, totuşi în perioadă de vară caniculară aceste valori trebuie ridicate prin metodele cunoscute deja. Folosirea unui umidificator este cea indicată şi mai uşoară metodă. Pe de altă parte se va evita creşterea umidităţii în perioade cu temperatură mai scăzută. Ventilarea aerului este foarte importantă în ambele situaţii. Temperatura minimă agreată este de 10 grade Celsius, iar maxima de 30-32 de grade Celsius. Aşadar putem spune că această orhidee se simte foarte bine la temperaturi mai scăzute.
  Dendrobium phalaenopsis preferă lumina filtrată, la fel ca şi majoritatea celorlalte specii. Pentru înflorire, lumina este esenţială. La orele amiezii, vara, când razele soarelui pot provoca arsuri, orhideea va trebui protejată atât de soare cât şi de căldură. Nu este bine ca frunzele să se supraîncălzească chiar dacă soarele nu le atinge. Vom avea grijă deci şi la temperatură. Creşte şi se dezvoltă frumos şi în condiţii de lumină artificială. Totuşi acest lucru nu este recomandat dacă plantele sunt foarte înalte.    Udarea este asemănătoare cu a orhideelor Cattleya. Substratul trebuie să se usuce bine între udări. Probabil că iarna udarea se va face la 8-10 zile, în timp ce vara se ajustează în funcţie de temperatură, dar nu mai des de două ori pe săptămână. Şi pentru că trebuie administrat şi îngrăşământ, vom folosi doar din cel destinat eclusiv orhideelor, în proporţiile indicate de producător sau chiar mai puţin. Niciodată nu vom face concentraţii mai mari, pentru că acest lucru va fi dăunător pentru plantă.
    Pentru replantare vom folosi doar scoarţă sau alte materiale propice creşterii orhideelor, niciodată pământ de grădină. Rădăcinile au nevoie de aerare. Pentru a le supraveghea evoluţia, ghivecele de plastic transparent sunt cele mai la îndemână. Atenţie, în acest caz nu trebuie uitată suplimentarea orificiilor de scurgere sau laterale. De asemenea se pot folosi şi coşuri de lemn, vase de ceramică sau ghivece de plastic gen coşuleţ.
   Fiind o orhidee cu creştere verticală, Den phalaenopsis este destul de uşor de strecurat în colecţia voastră, neavând nevoie de un spaţiu prea mare. Oriunde la ferestre, sau în sere, pe balcon sau în alt loc destinat plantelor, orhideea Dendrobium Phalaenopsis va fi o încântare pentru privitor.  
Trimiteți un comentariu