duminică, 3 august 2014

Odontocidium Tiger Barb "Kilauea"

  Una dintre cele mai reuşite hibridizări între Odontoglossum şi Oncidium. O orhidee cu flori spectaculoase şi parfumate.
   Exact acum un an am cumpărat-o din Bricostore. Îmi amintesc că a fost din nou dragoste la prima vedere. O tijă elegantă cu flori galbene m-a făcut să vreau această orhidee în colecţia mea. Timp de un an şi-a crescut cuminte un pseudobulb care de curând a produs şi mult aşteptata tijă. Florile sunt la fel de frumoase şi parfumate, fără să fi suferit nici cea mică schimbare. Aşa cum s-a mai întâmplat la alte orhidee. Acum în număr de 11, s-au aşezat frumos şi oferă un spectacol superb.


   Hibrizii obţinuţi din Odontoglossum şi Oncidium sunt uşor de îngrijit, plantele nefiind în rândul mofturoaselor. Totuşi, trebuie asigurate condiţiile specifice celor două specii pentru ca orhideea să crească sănătoasă şi să-şi urmeze cursul firesc de dezvoltare şi înflorire. Pentru Odontocidium umiditatea este la fel de importantă ca şi pentru alte orhidee. Valoarea minimă nu trebuie să coboare sub 40% iar un ideal ar trebui să se încadreze între 55% şi 75%. La fel de importantă este circulaţia bună a aerului. Orhideea va fi ferită de curenţii de aer rece. Cerinţele de lumină sunt şi ele similare majorităţii orhideelor. Lumină din belşug , dar niciodată expunere directă la razele soarelui.


   Udarea este la fel de importantă. Niciodată prea mult, dar nici prea puţin. Substratul se va menţine relativ umed între udări. Fertilizarea se face numai cu îngrăşământ destinat exclusiv orhideelor, conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Orhideele Odontoglossum şi Oncidium preferă temperaturi medii spre reci. Este cunoscut faptul că la temperaturi mari, peste 30 de grade Celsius, Odontoglossum stagnează. Aşa încât şi Odontocidium trebuie ferită de gradele multe din termometru.
  Putem transplanta orhideea o dată la 1-2 ani, atunci când are creşteri de noi rădăcini sau pseudobulbi. Substratul potrivit este cel format din scoarţă de pin şi foarte puţină turbă. Aceasta din urmă cu rolul de a "lega compoziţia". Rădăcinile sunt subţiri. Nu ca la Miltoniopsis, dar nici ca la Phalaenopsis. Deci turba le va fi de ajutor. Nu în cantitate mare pentru că atunci le-ar dăuna.


   Dacă vreţi să cumpăraţi o orhidee pentru voi, sau pentru cineva drag care are minim de cunoştinţe în îngrijirea acestor plante minunate, Odontocidium este o alegere excelentă. Florile mari de culoarea galbenă cu mici picături de  roşu închis, vă vor cuceri din prima clipă. Tijele cresc în general destul de lungi şi elegante. Pseudobulbii au şi ei mărimi considerabile şi sunt înveliţi de frunze late şi frumos arcuite.
  Citind despre îngrijirea acestei orhidee, şi oferindu-vă imagini şi descrieri, sper că v-am oferit suficiente motive să nu ezitaţi în achiziţionarea ei. V-am povestit despre parfum? Nu? Vă las să-l descoperiţi singuri. 

Niciun comentariu :