vineri, 4 aprilie 2014

Miltonidium Rosey Sunset

  Un alt exemplar extrem de frumos. Nu are flori spectaculoase sau foarte colorate, dar are o gingăşie şi un parfum extraordinare. Planta o am de la o prietenă, tot pasionată de orhidee. Mi-a dăruit-o în urmă cu doi ani şi ceva. Încă de atunci, abia sosită în familia orhideelor mele, s-a grăbit să facă flori şi să mă încânte cu parfumul lor exotic.
  Acest Miltonidium este de talie mai mică. Planta s-a dezvoltat foarte bine în aceşti doi ani. În prezent are un număr de pseudobulbi cuprins între 25 şi 30. Îmi este aproape imposibil să-i număr exact şi de fapt nici nu prea conteză un număr anume.


  Important este că planta se dezvoltă destul de frumos. Deşi Miltonidium este o orhidee cu rădăcini subţiri şi delicate, par mai rezistente decât cele ale Miltoniei, cu care se aseamănă în foarte mare măsură. Pseudobulbii sunt mici, de formă alungită şi nu se "caţără" aşa cum se întâmplă la alţi hibrizi. Cresc alăturat celor maturi şi dau un aspect de tufă compactă şi îngrijită plantei. Frunzele nu cresc foarte lungi dar au aceeaşi arcuire elegantă specifică orhideelor cu pseudobulbi. Tijele pot creşte lungi şi ramificate, putând produce un număr impresionant de flori. Deşi ele nu depăşesc câţiva centimetri, parfumul emanat este puternic şi poate umple cu uşurinţă o încăpere. Miltonidium este un hibrid obţinut din încrucişarea Miltonia şi Oncidium. Tind să cred că a împrumutat delicateţea dar şi rezistenţa de la Oncidium, iar parfumul de la Miltonia. Deşi majoritatea exemplarelor de Oncidium sunt cu flori parfumate, mă gândesc că ceva a moştenit totuşi şi de la Miltonia.


  Nu este greu să avem un Miltonidium frumos şi sănătos. Dacă se respectă regulile de bază valabile în mare măsură pentru multe specii de orhidee, atunci cu siguranţă ne putem bucura pe termen lung de o plantă minunată. Atenţia trebuie acordată în primul rând udării, apoi luminii, umidităţii şi bunei ventilări a aerului în egală măsură. Planta poate fi ţinută afară pe timpul verii, având grijă ca locul ales să fie potrivit pentru ea. Nu soare direct, nu în bătaia vântului sau a ploilor şi în niciun caz în locuri cu mult praf. 

Niciun comentariu :