joi, 24 aprilie 2014

Activitate de primăvară

  Acum două zile am udat orhideele şi am făcut şi câteva poze.
  Dar mai întâi să vă prezint cea mai recentă achiziţie, o phalaenopsis semipelorică. Sau cum alint eu acest fel de orhidee, phalaenopsis cu .. fundiţe. Detaliul de pe cele două petale, ca nişte gropiţe, plus forma modificată  le face speciale şi mult admirate. Dacă la orhideele pelorice modificările sunt mult mai vizibile, la cele semipelorice apar doar mici detalii. Însă tocmai aceste detalii pot face dintr-o floare obişnuită una cu totul specială. Din păcate aceste detalii pot dispărea la următoarea înflorire sau le pot avea doar unele dintre flori. În timp planta se poate hotărâ să producă numai flori normale sau numai flori modificate. Aşa că următoarele înfloriri ne pot ţine în suspans, şi poate dura ceva timp până aflăm rezultatul final. Aceste cazuri nu sunt rare şi trebuie luate în seamă la achiziţionarea unei orhidee semipelorice. Dar cum să rezişti în faţa acestor ... fundiţe?






  Spuneam că am făcut poze mai multor orhidee, în funcţie de ..ocupaţia fiecăreia. De exemplu, vanda Princess Mikassa, este gata să înceapă spectacolul floral. A deschis primele flori de pe una din tije. Fiind prima dată când produce două tije florale, rodul a fost mai sărac pe una dintre ele. Sau poate nu are legătură cu acest lucru. Poate că multele zile cu cer noros dintr-o anumită perioadă au fost o piedică în dezvoltarea mai multor boboci florali. Dar, cum spuneam, tija cea mai bogată are deja evoluţii pozitive.



  O altă vanda, pe care am primit-o în preajma sărbătorilor de iarnă, are tijă nouă şi lucrează de zor la stabilirea numărului de boboci.



  O aştept cu mare interes, chiar dacă va avea doar .. două flori. Important este că înfloreşte într-un timp relativ scurt, că s-a adaptat destul de repede şi chiar bine. Voi revenii asupra ei la momentul înfloririi.
  Una dintre cele mai frumoase orhidee pe care le am este şi super harnică. Încă înflorită de mult timp, a dezvoltat o nouă tijă florală ce a crescut precum Prinţul din poveste. La florile vechi s-au mai adăgat între timp alte trei, iar la tija cea nouă au pornit două ramificaţii. Din păcate una stagnează cam de multişor iar un prognostic exact despre evoluţia ei nu pot să dau. Va face ceea ce are forţă să facă şi nimic în plus. Sper totuşi într-o relansare şi, mai mult de atât, într-o întrecere între cele două ramificaţii. Povestea este despre Doritaenopsis Tying Shin Phoenix "Carribean Sunset" .




  Nu ştiu care a fost sau este cauza din care multe dintre orhideele mele phalaenopsis au produs flori ... pe etape. Adică, o plantă a făcut pe tija florală un număr de .. să zicem, 6 flori. La câteva săptămâni aceste flori s-au trecut dar tija a continuat să producă alţi boboci. Sau situaţie asemănătoare, s-au trecut doar o parte din flori în timp ce altele înfloreau. Numărul lor a variat de la o plantă la alta dar de departe cea mai harnică dintre toate se dovedeşte a fi Phalaenopsis Little Gem Stripes. Azi arată cam aşa ..


  După cum se vede activitatea continuă. Are boboci formaţi şi sper ca în final să nu mai piardă nici una dintre flori. În final, până la acest moment ar fi fost 21 de flori. Din păcate a menţinut constant un număr de 5-6  flori. Situaţii asemănătoare au fost şi la ele :







  Pe lângă cele de mai sus,  mai sunt câteva înflorite dar care stau cuminţi . Iar pe lângă toate astea, câteva au alt gen de activitate. Despre ele voi povesti mâine.
  

Niciun comentariu :