luni, 1 decembrie 2014

Poveşti de iarnă

  Iarnă. Din nou Decembrie. Dacă aş fi avut un blog despre ... trandafiri, de exemplu, nu prea aş fi avut ce să scriu. Dar cu orhideele este altă poveste. O poveste ce se întâmplă în fiecare an, o poveste cu şi despre flori minunate, trezite la viaţă tocmai când altele dorm în aşteptarea primăverii. Aproape paradoxal, acum este perioada în care orhideele se pregătesc de un fascinant spectacol floral. Cele mai multe orhidee Phalaenopsis îşi cresc tijele pe care vor înflori minunate flori mătăsoase, catifelate şi colorate. În imaginea de mai jos sunt doar o parte dintre orhideele pe care le aştept să înflorească.


   Unele dintre ele au mai fost înflorite, altele mi-au făcut o reală surpriză. De ce surpriză? Pentru că, de exemplu, o Phalaenopsis miniatură, crescută în bile de argilă, s-a hotărât ca pentru prima reînflorire de la achiziţie să mă încânte cu două tijuţe. Altele, cumpărate nu de mult, înfloresc acum din nou. Câteva dintre veterane s-au gândit să se dea şi ele în spectacol. Parcă s-au luat la întrecere, care să fie mai harnică şi mai frumoasă. Probabil se gândesc că dintre toate una singură va fi "Prinţesa Iernii".
   Cu toate că perioada aceasta e una în aşteptare de noi înfloriri, există şi un mare impediment. Soarele se dă dispărut cu săptămânile şi stai cu sufletul la gură gândindu-te care dintre orhidee îi va simţi lipsa cel mai mult. Ca o mare iubitoare de lumină, Vanda Kulwadee Big Spot, a resimţit lipsa soarelui şi a dus la finalul înfloririi doar o singură floare.


   Din şase bobocei, unul singur a rezistat până la final şi s-a deschis timid, parcă trist că a rămas doar el.
   Vanda Princess Mikasa White Angel, a fost mai norocoasă. A prins mai multe zle însorite şi a putut la final să-şi etaleze toate florile. La ea, ca de fiecare dată, tija a crescut mai repede. Este una dintre cele mai harnice orhidee Vanda. Înfloreşte de mai multe ori pe an, tja e grăbită din prima până în ultima zi, iar florile mereu uimitoare şi spectaculoase. La cea mai recentă înflorire, Micul Îngeraş era aşa:


  Nu doar Phalaenopsis înfloreşte în această perioadă. O poveste frumoasă are şi Beallara. Cumpărată în primăvară, a făcut flori din nou în vara acestui an, doar că difereau puţin de cele cu care o achiziţionasem. Acum are o tijă nouă încărcată de flori minunate, identice cu cele de la început. Mi-a dat câteva emoţii şi de data asta pentru că prima floare deschisă nu avea labelum. Am fost puţin uimită, şi puţin dezamăgită, dar m-am liniştit când restul florilor au înflorit normal. Acelaşi model senzaţional, aceleaşi culori vibrante mă fac să nu mă mai satur privind-o.




   O altă orhidee, cumpărată la sfârşitul lunii Septembrie, a deschis acum florile de pe a doua tijă florală. Odontonia Pacific Paranoia 'Otherside of Cool' , a fost o mare surpriză pentru mine când am găsit-o în magazin. Florile seamănă mai degrabă cu cele ale orhideei Colmanara, culorile sunt puţin ciudate, combinaţia dintre petale, sepale şi labelum nu este una de excepţie. Totuşi floarea este atrăgătoare, iar planta în sine nu pare să facă parte din grupul celor greu de crescut. Sper ca şi în viitor să se dezvolte frumos. Abia de acum înainte voi putea să observ ritmul de creştere al noilor pseudobulbi şi voi putea învăţa despre ea ce îi place şi ce nu.



  În această perioadă este foarte important să asigurăm condiţii cât mai bune şi să ferim plantele de eventuale probleme. În primul rând nu trebuie să ne grăbim când ieşim din magazin cu o orhidee proaspăt cumpărată. Nu o punem în plasa de cumpărături şi plecăm în frig. Are nevoie de un ambalaj rezistent, care să o ferească atât cât se poate de temperaturile scăzute de afară. În caz contrar, orhideea va avea de suferit atât de mult, încât mai mult de câteva zile nu va supravieţui. Asiguraţi-vă că nu simte frigul până ajungeţi acasă. Acasă, asigraţi-vă că are lumină suficientă, că nu stă deasupra sau lângă vreo sursă de căldură, că umiditatea şi circulaţia aerului sunt bine puse la punct, că nu ajung la ea curenţi de aer rece, şi că temperatura este una între 18 şi 25 de grade. Nu o aşezaţi lângă alte plante, ar putea avea dăunători încă nedescoperiţi. Ar fi bine să fie izolată vreo două săptămâni de restul plantelor.

 

  Nu vreau să închei acest articol înainte de a vă împărtăşi o mare bucurie. Şi pentru că cele mai citite articole de pe blog sunt cele despre îngrijirea orhideei Dendrobium nobile, am acum confirmarea că această specie a fost cucerită şi de mine. Cucerită ca un trofeu, pentru că a fost o luptă între mine şi Dendrobium. O luptă frumoasă, cu multe întrebări, şi cu multe emoţii la final.


   Da, am reuşit să conving două dintre orhideele Dendrobium nobile să facă flori. Nu multe, dar pentru mine este un pas important. Am aplicat cerinţele învăţate şi se pare că unele orhidee chiar trebuie crescute după carte. Aşa cum scriam în primul articol despre această specie, trebuie ţinut cont de diferenţa de temperatură, de udarea cu prudenţă pe timpul câtorva săptămâni, şi de toate celelalte lucruri ce trebuie avute în vedere pentru reuşita înfloririi. Cum spuneam, de data asta o reînflorire timidă, cu atât mai mult cu cât nu este singura de anul acesta.

Poveştile de iarnă vor continua, cu noi protagoniste despre care mai am de povestit. 

Niciun comentariu :