duminică, 8 decembrie 2013

Goodaleara Tahitian Dancer    Despre Goodaleara am numai cuvinte de laudă. O plantă cumpărată anul acesta, în primăvară de la Leroy Merlin. Era în raft cu alte orhidee dar mai în spate. Numai că eu am ochit-o imediat datorită culorii florilor. O plantă foarte sănătoasă, cu o tijă împodobită cu 5 flori. Deşi îi lipseşte parfumul, culorile şi forma florilor compensează din plin. Bogată în pseudobulbi, anul acesta a reînflorit pe unul dintre ei, urmând ca tija de la cel de-al doilea pseudobulb să înflorească în câteva săptămâni. Se pare că florile mătăsoase pot apărea de mai multe ori pe an, dar de două ori cel puţin dacă sunt condiţii optime. Se pare că ne încadrăm în acest tipar.
   Dacă este să ne gândim cine sunt părinţii, respectiv Brassia × Cochlioda × Miltonia × Odontoglossum × Oncidium, am putea crede că este o orhidee greu de îngrijit. Însă nu este deloc aşa. În prezent are nu mai puţin de nouă pseudobulbi. Parte din ei au avut flori, acum doar sunt rezervoare de hrană pentru ceilalţi. Alţii încă mai cresc iar o dată ajunşi la maturitate vor produce şi ei tije florale. Unul dintre cei doi care înfloresc acum a produs şapte flori, la fel de minunate în colorit ca şi primele. Nuanţele de violet şi galbenul aprins de pe limbuţă se îmbină într-un mod deosebit, aducând un farmec aparte şi o plăcere privitorului.


   Probabil la primăvară, dacă nu va fi înflorită, va trebui să o mut într-un ghiveci puţin mai mare şi din plastic transparent. În ritmul în care cresc noii pseudobulbi aş putea chiar să o divizez, dar voi vedea mai sigur la primăvară dacă este cazul sau nu. Am tratat-o la fel ca şi pe altele de felul ei, însă poate e puţin mai însetată decăt restul, îi place şi o lumină mai bună, nu chiar semiumbră. Creşterile noi s-au dezvoltat mai frumos decât cele vechi. Frunzele frumos arcuite sunt mai lungi şi mai graţioase chiar dacă pseudobulbii nu par să-şi fi modificat dimensiunile.
   O consider o reuşită  chiar şi în condiţiile în care este o plantă cuminte. Mă încântă în fiecare dimineaţă cu florile ei violet, şi privind-o parcă o compar cu o domnişoară sofisticată, serioasă, dar mereu cu zâmbetul pe buze.  O recomand cu încredere, mai ales că nu este prea uşor de găsit în magazine. Dacă o vedeţi nu o lăsaţi acolo.
Trimiteți un comentariu