marți, 3 decembrie 2013

Calendarul lunilor de iarnă

 
  Cele mai multe orhidee, ca de altfel si alte plante, sunt supuse unor modificari sezoniere. Exista climate unde este foarte frig, altele unde este seceta si altele unde ploua aproape tot timpul anului. Din fericire orhideele sunt campioni in supravietuire si intr-o mare masura se adapteaza destul de usor. Pentru a avea un limbaj comun cu ele trebuie asigurate conditii cat mai aproape de natural. Acest lucru le va ajuta sa se dezvolte si sa infloreasca. Altfel nu vor fi capabile sa supravietuiasca iar asta va duce la degradarea si in final la pierderea plantei.
  Calendarul de ingrijire de mai jos se adreseaza nevoilor pe care plantele le au pe parcursul iernii si activitatile cele mai comune necesare intr-o anumita luna. Sfaturile propuse sunt de natura generala.


LUNA DECEMBRIE

  Luna cu cele mai multe orhidee înflorite! Dacă pe parcursul întregului an au fost îngrijite corespunzător, orhideele dumneavoastră vă vor bucura cu multe înfloriri. De asemenea, magazinele au în această perioadă o gamă largă de hibrizi pentru voi. În luna decembrie au loc cele mai multe expoziţii de orhidee.
Nu uitaţi de măsurile pe care trebuie să le luaţi la achiziţionarea plantelor în aceasă perioadă. Protejaţi-le cât mai bine la ieşirea din magazin. Hipotermia poate afecta atât florile cât şi plantele în întregime.
  În această lună orhideele au nevoie de multă lumină, aşa că aşezaţi-le în locuri însorite, chiar cu soare direct. Acesta nu e puternic ca vara şi nu va afecta plantele. O altă opţiune este lumina artificială.
Udarea se va face numai cu apă caldă. Atenţie mare la locurile unde aceasta poate stagna. La temperaturi scăzute şi lumină redusă, plantele pot putrezi rapid. Aveţi grijă să înlăturaţi excesul de apă.
  Alte orhidee intră acum în perioada de repaos. Nu uitaţi să reduceţi udările şi să opriţi fertilizarea.
Urmăriţi cu atenţie valorile de umiditate. Din cauza elementelor de încălzire din locuinţe, aceasta poate scădea simţitor. Folosiţi umidificatoare sau alte metode pentru a menţine umiditatea la valori normale.
   Orhidee de temperatura scăzută: 8-12 ° C;
   Orhidee de temperatură moderată: 15-18 ° C;
   Orhidee de temperatura ridicată: 18-24 ° C.


LUNA IANUARIE

  Aceasta perioada poate fi considerata una de inflorire abundenta pentru multe orhidee dar si una de odihna pentru altele. Udarea si fertilizarea se ajusteaza in functie de cat de scazuta este temperatura. Nu trebuie uitat ca in aceasta perioada orhideele se uda cu apa mai mult calda decat rece. In acesta luna orhideea Dendrobium Nobile, cu o perioada clara de odihna, nu se uda si nu se fertilizeaza pana nu apar noile tulpini.
  Nu se recomanda pulverizarea orhideelor in aceasta perioada deoarece temperatura scazuta nu permite evaporarea apei destul de repede. Iar acest lucru va crea numeroase probleme. Cu toate astea daca aveti o incapere unde este foarte cald sau aerul este foarte uscat se poate inca pulveriza peste plante. De asemenea pentru a spori umiditatea in jurul plantelor se poate folosi un vas cu apa sau un umidificator.
  Foarte mare atentie in aceasta luna la apa care poate ajunge in miezul plantei. Dupa irigare se inlatura orice surplus de apa care ar putea dauna plantei. Apa adunata intre frunze sau in mijlocul plantelor se poate absorbi cu servete uscate sau batiste de hartie.
  In ciuda temperaturilor scazute nu se va renunta la ventilarea incaperilor unde avem orhidee. Si asta pentru ca aerul stagnant favorizeaza aparitia si dezvoltarea diferitelor bacterii si fungi.
  Aceasta este practic cea mai rece luna a anului si trebuie deosebita atentie la temperaturile de noapte.
Orhideele de temperatură scăzută: 5-12 ° C;
Orhideele de temperatură moderată: 15-18 ° C;
Orhideele de temperatura ridicată: 18-24 ° C.

LUNA FEBRUARIE

  Februarie este luna ''maestru'' a tuturor lunilor din an. In aceasta luna chiar si cele mai exigente plante, care au nevoie de perioada cea mai lunga de repaos, incep perioada de inflorire. Pana la sfarsitul iernii, zilele sunt mai lungi si soarele straluceste mai luminos. Asta determina ca orhideele sa inceapa cresteri noi. Acum se poate incepe udarea lor mai des si mai abundent. Temperatura apei de 30-45 grade Celsius le va ajuta in crestere si dezvoltare. Temperatura ambientala si cantitatea de apa trebuie crescute treptat pentru orhideele care au cresteri noi. Camera unde sunt amplasate orhideele trebuie aerisita in mod regulat pentru a creea o buna circulatie a aerului. Acest lucru va impiedica dezvoltarea diferitelor boli cauzate de fungi, bacterii si daunatori.
Orhideele de temperatură scăzută: 9-13 ° C;
Orhideele de temperatură moderată: 16-18 ° C;
Orhideele de temperatura ridicată: 19-24 ° C.
Trimiteți un comentariu