vineri, 18 octombrie 2013

Cum aleg o orhidee Phalaenopsis in magazin



 Grija pt orhidee incepe inca din magazin, in momentul cand vrem sa cumparam aceasta planta minunata. Trebuie acordata o atentie deosebita aspectului general al plantei si mai putin al florilor. Planta trebuie sa fie sanatoasa. O planta sanatoasa are frunzele tari, de un verde inchis, stralucitor, fara pete galbene, brune sau orice alta culoare. Fara ''riduri'', taieturi sau orice altceva care nu este natural. Nu trebuie sa fie galbene nici la varf si cu atat mai mult la baza. Coletul (tulpina) trebuie sa fie in aceeasi culoare cu frunzele, ferm si nu moale, fara pete suspecte sau adancituri, gauri sau orice altceva suspect. Radacinile sunt poate cele mai importante. Ele trebuie sa fie de culoare gri-argintiu (atunci cand planta este neudata) sau verde (atunci cand planta este udata). Orice radacina care are o culoare maro, gri-maro, neagra sau galbena este o radacina compromisa. Daca planta pe care vrem sa o cumparam are multe radacini compromise sau radacinile nu se vad prin ghiveci, cel mai bine este sa o punem in raft si sa cautam alta. Un alt lucru important este stabilitatea plantei in  ghiveci. Coletul si radacinile nu au voie sa se miste atunci cand manevram ghiveciul. Totul trebuie sa fie cat mai stabil, sa nu se balangane, sau sa nu fie suficient substrat in ghiveci. Substratul e bine sa fie cat mai curat si fara miros de mucegai, sa nu contina ciuperci si sa nu se sfarame. De asemeni ar fi foarte bine sa nu musteasca de apa.
   Se poate intampla ca orhideea aleasa sa fie o planta care arata foarte bine, frunze, colet si radacini sanatoase. Cu toate astea mai trebuie verificat ceva. Foarte important este ca planta sa nu aiba daunatori. Acestia se pot ascunde in diferite locuri de pe planta. Trebuie verificate frunzele pe o parte si pe cealalta, toate locurile care sunt mai putin vizibile, in special acolo unde frunzele se imbina pe colet, tijele si in mod cu totul special florile. Daca acestea au un desen mai deosebit al petalelor, si in mai multe colori, daunatorii nu sunt vizibili fara o verificare amanuntita. De asemenea, orice panza de paianjen, cat de fina si de ..minora, poate fi un semn ca planta are daunatori. Cei mai intalniti daunatori la orhidee sunt paduchele lanos si paianjenul rosu. Primul seamana cu mici ghemotoace de vata si poate fi foarte usor de confundat cu scamele. Daca exista aceasta suspiciune, atunci planta trebuie sa ramana in magazin. Paianjenul rosu este mai greu de depistat fiind un daunator aproape invizibil. Totusi, daca planta prezinta panze fine sau mici pete decolorate pe frunze, care se pot vedea doar in lumina, atunci e foarte probabil ca paianjenul rosu sa fie prezent.
   Cel mai important criteriu dupa care ne orientam atunci cand vrem sa cumparam o orhidee phalaenopsis sunt fara indoiala florile. Mari, mici, medii, simple sau colorate in diferite nuante sau model al desenului. Orhideea pe care vrem sa o cumparam trebuie sa aiba florile cat mai proaspete, eventual tija sa fie doar partial inflorita. In acest caz, bobocii de pe tija trebuie sa fie luciosi, fara zbarcituri si fara a avea o tenta de galben. Varful tijei trebuie sa se termine cu un muguras verde inchis, cat de mic, si nu sa arate ca si cum ar fi fost taiat sau sa para uscat.
   Daca toate aceste lucruri au fost stabilite si planta este una sanatoasa din toate punctele de vedere, nu ne ramane decat sa o luam acasa.
   Dar si drumul pana acasa trebuie sa respecte niste reguli.  Iarna, nu iesim cu orhideea din magazin fara a ne asigura ca nu va fi expusa frigului sau precipitatiilor. Altfel, in scurt timp orhideea va avea de suferit si cel mai probabil nu ne vom mai putea bucura de florile ei. La iesirea din magazin planta trebuie sa fie acoperita cat mai bine, eventual in mai multe randuri de  material plastic sau hartie. Trebuie protejat totul, de la ghiveci si pana la ultima floare sau boboc.  Vara trebuie evitata caldura excesiva din mijloacele de transport si soarele arzator. Un invelis de hartie este potrivit, in nici un caz unul din  material plastic.
   Ce facem cu orhideea cand ajungem acasa?  Asta e alta poveste ..

Niciun comentariu :