luni, 13 iulie 2015

Înfloriri şi achiziţii de vară

  A trecut prea mult timp de când nu am mai scris ceva pe blog. Aşa că acesta va fi un articol lung, cu multe imagini, şi sper plăcut de citit. Timpul nu mi-a prea fost prieten în ultima perioadă însă pasiunea pentru orhidee a rămas aceeaşi. Încet, încet lucrurile revin la normal şi sper ca cei care citesc blogul în mod constant să se bucure de noi articole şi poveşti cu orhidee.
  Spuneam în titlul despre înfloriri. Se ştie că majoritatea orhideelor înfloresc cel mai adesea în perioada toamnă-iarnă. Şi asta datorită diferenţelor de temperatură mai accentuate în respectiva perioadă. Dar sunt şi excepţii, evident. Orhideea Phalaenopsis este campioana înfloririlor pe tot parcursul anului. Dar nici orhideea Vanda nu se lasă mai prejos. Cu mare uimire am constatat că şi Dendrobium nobile înfloreşte în plină vară. Dar pentru că este subiectul cel mai căutat pe blog, îi voi rezerva un articol separat. Ştiu că vă place.
   Revenind la Phalaenopsis, surpriza verii au fost două exemplare cumpărate de mai bine de 2 ani şi care nu mai dădeau nici un semn că ar vrea să înflorească. Una dintre ele avea o scuză. În tot acest timp s-a concentrat pe creşterea a 2 keiki bazali, ajunşi în final la fel de mari ca şi planta mamă. Unul dintre ei a făcut o tijă lungă plină de bobocei şi o ramificaţie. La fel a fost şi când am cumpărat-o. Florile sunt de mărime medie spre mică, nu au parfum, iar combinaţia de culori şi textura mătăsoasă fac din Picollo Red o orhidee pe care şi-ar dori-o oricine.

Phalaenopsis Picollo Red

   Cealaltă nu a avut nicio scuză. Nici acum nu ştiu de ce i-a trebuit atât de mult timp să reînflorească. Florile sunt foarte puţin diferite de cum erau atunci când am cumpărat-o. Dar la fel de frumoase şi cu acelaşi model care m-a atras. Nu ştiu cum se numeşte exact, dar poate voi reuşi să o identific. Lucru din ce în ce mai greu de făcut, recunosc. Nu toţi hibrizi noi sunt catalogaţi sau înregistraţi, aşa că mulţi rămân doar "No id", adică fără identitate.

Phalaenopsis NO ID
   Una dintre cele mai iubite orhidee Phalaenopsis din colecţia mea este Sweet Memory Liodoro. A fost harnică în această vară şi a mai facut câteva flori pe ramificaţii vechi şi pe o tijă nouă. Nu multe dar la fel de frumoase, speciale şi ... parfumate. Dumnezeiesc parfum.. La aşa o frumuseţe nu putea să se potrivească un parfum mai frumos. Sublim! Acum florile deja sunt spre final iar la începutul toamnei va trebui să separ cele 3 plante din ghiveci. Deja este înghesuială prea mare şi cred că orhideea începe să se resimtă.

Phal. Sweet Memory Liodoro
  O mică prinţesă, pe care de asemenea o iubesc foarte mult, este Phal. Pink Panther. De câteva luni bune tot înflorită este. O plantă tânără, cu mare potenţial şi flori încântătoare. Este plantată în bile de argilă expandată şi pare să fie foarte fericită. De fapt, nu pare. Chiar este. Asta înţeleg eu de la ea, din moment ce este înflorită de atâta timp. Regimul de udare este aproape identic cu cel al orhideelor plantate în scoarţă. Nu este sistem semi-hidroponic. Acum vara ar fi mers dar nu vreau să mai risc.

Phalaenopsis Pink Panther
   Brother Sara Gold. Înflorită şi ea cu multă dărnicie. Gold am înţeles de la ce vine. Dar numele nu spune nimic despre parfumul acestei orhidee. Ştiţi voi, sunt diferite parfumuri, care mai de care mai plăcute... Orhideele pot avea parfum de frezii, iasomie, narcise, scorţişoară, piper, ciocolată... etc. Dar eu nu mi-am imaginat niciodată că o orhidee poate mirosi ... că parfum nu pot să spun... a ... bacon. Cum aşa? Bacon? Exact! Aveţi idee ce surprinsă am fost? Povesteam cuiva şi m-a întrebat în glumă:" bacon crud sau prăjit?" Evident crud. Florile, deşi poartă acest miros destul de discret de altfel, sunt minunate. Culoarea este vibrantă, spectaculoasă. Se remarcă lipsa mustăcioarelor, la fel ca şi la celelalte orhidee postate mai sus. Oare vara asta nu se mai poartă mustăcioarele?

Phal. Brother Sara Gold
   Următoarea orhidee mi-a dat ceva emoţii. Prima reînflorire a unei Brassii. După ce o tijă s-a oprit din evoluţie, acum s-a dezvoltat până la final... când a venit şi surpriza. Unele dintre flori au avut mici malformaţii, dacă pot spune aşa. Ori sepalele nu erau dezvoltate, ori petalele. Flori normale, fără cusur au fost, dar mai puţine. Pe ce dau vina? Cel mai probabil nivelul de umiditate din atmosferă nu a fost suficient. Dar nici nu conta prea mult. Am fost fericită că a înflorit şi m-am bucurat de acelaşi parfum condimentat pentru care este recunoscută Brassia.

Brassia
    În această vară ... care nu s-a terminat încă ... am avut cea mai frumoasă surpriză. Una dintre Vande, care fusese înflorită şi în primăvară, a mai produs o tijă florală la foarte scurt timp după ce prima deja trecuse. O Vanda despre care nici nu ştiam iniţial ce flori va face. Am aşteptat-o cu sufletul la gură iar când s-a deschis prima floare nu puteam să cred ce norocoasă fusesem. Flori mari roşii şi labellum în două nuanţe: galben şi mov închis. Nici nu puteam spera la aşa ceva. Nici nu visasem vreodată. Iar acum aveam să mă bucur de încă un rând de flori minunate. Şi ea darnică în frumuseţe, mi-a topit inima cu nu mai puţin de 12 flori. Ce puteam să mai vreau de la ea? Nimic! Doar că ea mai avea un secret. Era, este parfumată.

Vanda NO ID
   O altă Vanda mi-a făcut bucuria de a-şi etala florile în toată frumuseţea lor. A ajuns la mine uşor afectată de frig. Stătuse într-o hală din Piaţa de Flori şi frigul îi afectase rădăcinile. Nu foarte grav, dar a durat ceva timp până au pornit creşteri noi. Nu speram prea curând să o văd înflorită, dar minunea s-a produs. La vreo lună şi jumătate după ce au început să crească noi rădăcini, a apărut şi tija florală. Am avut emoţii pentru că mi se părea că se dezvoltă încet şi mi-era teamă ca într-o zi să nu se oprească din evoluţie. Dar totul s-a risipit când am văzut prima floare deschisă.

Vanda NO ID

   La cea de-a treia Vanda lucrurile par mai complicate. Însă nu am ce să-i reproşez. A făcut 3 flori minunate. Va trebui să-mi fac timp şi să-i acord o mai mare atenţie. Cred că are nevoie de substanţe care să o ajute un pic. Aşa cum noi luăm câteodată vitamine, aşa cred că are şi ea nevoie acum. După ce trec florile va urma şi ea un tratament de revigorare. Trebuie doar să-l găsesc pe cel mai bun pentru ea.

V. Kulwadee Big Spot
  Printre reînfloriri am strecurat şi câteva achiziţii noi. Am găsit orhidee pe care mi le doream, şi altele pe care nu le-am putut lăsa în magazin. Nu sunt spectaculoase ca specii, dar minunate ca hibrizi. Le iubesc foarte mult şi sunt fericită că le am.
   Foarte fericită am fost când am găsit Odontocidium Catatante şi Miltonidium Barthley White. Mi le doream de mai mult timp şi acum în sfârşit le-am găsit. La Miltonidium am stat puţin pe gânduri... nu ştiu de ce.. Dar până la urmă pasiunea a învins raţiunea şi am plecat cu orhideea acasă.

Odontocidium Catatante

Miltonidium Barthley White
   Şi tot  noi achiziţii sunt trei orhidee Phalaenopsis. Delicate, colorate şi cu mult lipici. Preţul foarte bun şi din nou lipsa raţiunii au fost cei mai importanţi factori. Nici nu era nevoie de mai mult. 



    Am să revin cu Dendrobium nobile. Aştept alte înfloriri în curând, printre care Odontocidium Tiger Barb, Oncidium Dancing Lady, Odontonia Paranoia, Phalaenopsis Black Bird, ş.a. 

Niciun comentariu :