sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Dendrobium nobile, reînflorire

  Pentru că articolele şi informaţiile despre orhideea Dendrobium nobile sunt în topul căutărilor pe acest blog, nu puteam să nu scriu despre ceea ce am sperat şi aşteptat de câteva luni încoace. Reînflorirea. Momentul în care nici nu mai contează cât am aşteptat, cât am sperat şi cât am visat că voi vedea primele flori deschise. Nu mai contează nici numărul lor, important este că am reuşit. Şi sunt foarte mândră şi fericită pentru acest lucru.
   O să spuneţi.."bine, dar este totuşi este o orhidee uşor de îngrijit." Sau unii dintre voi o să spuneţi ..." să fie oare atât de greu?". Ei bine, adevărul este undeva la mijloc. Nu este nici greu, nici uşor. Orhideea Dendrobium nobile are totuşi câteva etape în îngrijire care trebuiesc respectate. Am scris despre asta în primul articol despre această specie. Foarte importantă este perioada de repaos, acele săptămâni care preced înflorirea, atunci când planta se udă foarte rar şi foarte puţin. Temperatura are un rol major, fiind principalul stimulent al înfloririi. Dacă măcar aceste două puncte esenţiale au fost respectate, atunci putem spera că vom avea şi flori.
   La mine au venit.




   Nu sunt multe dar m-au făcut foarte fericită. Cu atât mai mult cu cât ambele plante au mai fost înflorite în primăvară. Sinceră să fiu, mă aşteptam ca primele flori să vină cam tot în acea perioadă. Iată că Sărbătorile de iarnă au fost un motiv destul de bun pentru orhideele mele Dendrobium să înflorească. Două dintre ele.



   Nu s-ar fi putut asorta niciuna mai bine cu anotimpul hibernal. Dacă cineva ar fi vrut să scrie un scenariu pentru această iarnă frumoasă, cu siguranţă rolul de Crăiasă s-ar fi potrivit de minune celor două prinţese. Două Crăiese, una mai gingaşă ca alta.
   Cea cu flori albe simple pare să fie Dendrobium nobile Spring Dream 'Apollon', iar cealaltă cu pata de culoare vişinie ar trebui să fie Dendrobium nobile Himezakura 'Sanokku'. Nume sofisticate pentru două orhidee rafinate. Am descoperit şi că florile au parfum. La fel de sofisticat şi rafinat ca ele. Greu de definit dar absolut minunat la ambele.
   Cine a citit articolele precedente, ştie că multă vreme am ocolit această specie de orhidee, tocmai din teama de a nu mă pricopsi cu o mulţime de keiki aerieni. Adică acele mici plăntuţe care se dezvoltă şi cresc pe tulpinile orhideelor Dendrobium. Ce era rău în asta? Păi, nimic mai simplu. Dacă planta nu are aceea perioadă de odihnă, o udăm şi o hrănim pe tot parcursul anului la fel, atunci nu stimulăm înflorirea ci înmulţirea. Iar dacă ea e concentrată pe producerea de pui, evident că florile nu au cum să mai apară. Şi cine este acel pasionat de creşterea orhideelor care nu vrea flori? Pentru pasionaţii adevăraţi reînflorirea este momentul cel mai important şi mai încărcat de satisfacţii. Şi atunci la ce bun să creşti o orhidee care face doar urmaşi? Bun, mi-am luat inima-n dinţi şi acceptat provocarea.
    Greu nu ar fi fost să pot respecta regimul de udare. Grea mi s-a părut partea cu diferenţele de temperatură şi lumina. Nu ştiam dacă pot realiza aceste diferenţe corect şi nici dacă lumina era suficientă sau nu.


   Acum, când privesc florile şi simt minunatul parfum, cred că m-am descurcat destul de bine. Sau poate am avut noroc... Voi vedea pe viitor, la celelalte două orhidee Dendrobium, şi la următoarele înfloriri alor toate patru. Cred că am făcut şi o greşeală. În momentul în care tulpinile tinere au mai bine de 20 cm, vechile tulpini care nu mai au frunze şi încep să zbârcească trebuie tăiate. Eu nu am făcut acest lucru decât acum, când planta are deja flori. Dacă aş fi făcut-o la timp probabil ar fi fost mai multă energie distribuită către producerea de flori. Voi încerca pe viitor să nu mai uit acest lucru şi ... voi vedea ce se întâmplă.
   Nu faceţi ca mine. Nu fugiţi de Dendrobium nobile. Dacă puteţi asigura condiţiile necesare îngrijirii acestei specii, şi mai ales dacă asigurarea diferenţelor de temperatură nu vă pune în dificultate, atunci reuşita reînfloririi este garantată. Iar satisfacţia este imensă. 

Niciun comentariu :